جهت صدور بلیط هواپیما و کارت پرواز و همچنین سوار شدن به هواپیما ارائه کارت شناسایی معتبر الزامی است.
حتما شماره تلفن تماس خود را برای صدور بلیط در اختیار متصدی باجه فروش قرار دهید تا هنگام بروز تغییرات احتمالی، برنامه پرواز به شما اطلاع داده شود.
بلیط هواپیما ارزشمند است، باید از آن مراقبت نمایید تا مفقود نشده و یا مورد سوء استفاده قرار نگیرد.
در صورت مقفود شدن بلیط، باید در نخستین زمان به اولین دفاتر هواپیمایی مراجعه و مفقود شدن بلیط را اعلام نموده و در صورت تمایل مجدداً طبق مقررات بلیط تهیه نمایید.
ساعتی که در بلیط تعیین شده است را به خاطر نگه دارید و زمان رسیدن به فرودگاه را محاسبه نمایید تا از پرواز جا نمانید.
هیچ پروازی به دلیل عدم حضور مسافر به تأخیر نمی افتد. دقت نمایید مسافرینی که نتوانند در ساعت تعیین شده (سه ساعت قبل از پرواز) در فرودگاه حاضر شوند، جای ایشان به دیگری واگذار می شود و بلیط آنها مشمول مقررات مربوط به تأخیر مسافران می گردد.
ارائه بلیط های مخدوش و یا اشتباه در فرودگاه مشکلاتی را برای آنان به همراه می آورد، لذا توصیه می شود پس از دریافت بلیط کلیه مندرجات آن اعم از نام، تاریخ و ساعت حرکت، مبدأ و مقصد و ... راکنترل نمایند.
لیست اشیایی که مسافران میتوانند به عنوان بار دستی رایگان در داخل هواپیما حمل نمایند به شرح ذیل است:
در صورتی که مسافرین درخواست لغو پرواز و انصراف از مسافرت را داشته باشند، با رعایت مقررات مندرج در بلیط می توانند در ساعت مقرر به دفاتر شرکت مربوطه مراجعه و نسبت به این موضوع اقدام نمایند.
در طول مدت پرواز به نکات و تذکرات ایمنی که توسط میهمانداران هواپیما بیان می گردد دقت نمایید و تنها در مورد درخواست های بسیار ضروری از میهمانداران کمک بخواهید.
پس از رسیدن به مقصد و هنگام برداشتن بار از روی نوار نقاله، شماره رسید متصل شده به بلیط را با نوار متصل شده روی چمدان مطابقت نمایید تا احیانا به دلیل شباهت، وسایل و بارهای متعلق به دیگران را برندارید.
بیشتر مسافرانی که در وضعیت سلامتی مناسبی قرار دارند، مشکلی از بابت پرواز با هواپیما نخواهند داشت. اما مسافران بیمار به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
به طور کلی بیمارانی که در دسته دوم قرار دارند باید جهت انجام مسافرت هوایی خود مجوز پزشکی دریافت کنند. در این زمینه واحد پزشکی هوایی شرکت های هواپیمایی مسئولیت تصمیم گیری و صدور مجوز برای این دسته از بیماران را بر عهده دارد. این واحد صلاحیت تشخیص این موضوع را دارد که بیمار تحت چه شرایط و با چه تسهیلات یا محدودیت هایی می تواند اقدام به سفر هوایی کند. این نکته را هم باید افزود که نظر پزشک معالج تنها در حد توصیه قابل توجه بوده و نظر نهایی بر عهده این واحد است. در مجموع اخذ مجوز برای بیماران زیر الزامی است:
مسافران زیر نیاز به اخذ مجوز پزشکی ندارند:
شرکتهای هواپیمایی به منظور تأمین امنیت و رفاه زنان باردار، بیماران و افراد مسن قوانین و مقرراتی را در نظر میگیرند. اگر خود یا خانوادتان دارای شرایط ویژهای همچون بیماری و بارداری هستید، بهتر است قبل از سفر قوانین پرواز ایرلاین خود را پیدا کرده و به دقت مطالعه کنید. تا از مواجه شدن با مشکلات احتمالی در طول سفر پیشگیری کنید. بهترین زمان برای سفر زنان باردار، اواسط (سه ماه میانی) دوره بارداری است. از مهمترین و کلیترین قوانین مربوط به زنان باردار، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
خانمهای باردار تا قبل از هفته 28 بارداری در صورت نداشتن مشکل خاص، میتوانند سوار هواپیما شوند.
در اولین بارداری تا پایان هفته 32، پروازهای کمتر از 2 ساعت مجاز است.
در بارداری اول تا پایان هفته 28، پروازهای بیشتر از 2 ساعت مجاز است.
در بارداری دوم تا انتهای هفته 28 بارداری، مسافرتهای هوایی برای زنان باردار مجاز است.
زنانی که بین هفتههای 28 تا 35 بارداری هستند، باید از پزشک خود یک مجوز معتبر دریافت کنند تا عدم احتمال درد زایمان آنها در طول سفر ثابت شود.
روش های ساده ای وجود دارند که می توانند کسالت و خستگی بوجود آمده به خصوص درپروازهای طولانی مدت را کاهش دهند و موجب بدست آوردن انرژی شود. در ذیل به برخی از این روشها اشاره می شود:
هر ایرلاین در ایران و خارج درباره حیوانات خانگی، قوانین مربوط به خود را دارد. از آنجا که این قوانین دائما در حال تغییر و به روز رسانی هستند، بهتر است همواره قبل از سفر مقررات را بررسی کنید. از مهمترین قوانین مربوط به حمل حیوانات خانگی در پرواز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
به طور معمول ورود حیوانات به کابین هواپیماها ممنوع است، زیرا کنترل و مراقبت از آنها در کابین مشکل بوده و ممکن است برای سایر مسافران مزاحمت ایجاد شود.
ممکن است برخی از ایرلاینها از پذیرش حیوانات پرخاشگر و دارای بوی زننده امتناع کنند.
برخی از هواپیماها بسته به شرایط خود، هیچ حیوانی را در قسمت بار پذیرش نمیکنند.
حداقل یک روز قبل از بردن حیوان خانگی خود به فرودگاه با ایرلاینتان تماس بگیرید و از شرایط پذیرش حیوانات خانگی مطلع شوید.
حداکثر تعداد گربه و سگی که مسافران میتوانند با خود حمل کنند 2 قلاده است.
حداکثر تعداد پرنده زینتی که مسافران میتوانند با خود حمل کنند، 10 عدد است.
شما نیازی به خرید بلیط برای حیوان خانگی خود ندارید. تنها چیزی که اهمیت دارد، وزن حیوان خانگی شماست.
یکی از قوانین پرواز مربوط به حمل حیوانات خانگی، ارائه مدارکی مثل واکسیناسیون و میکروچیپ، گذرنامه حیوان، فرم حمل و نقل و ... است.
حیوانات تربیت شده که دستیار افراد نابینا هستند، هزینههای انتقال و حمل بار شاملشان نمیشود.
اگر در طول سفر هوایی به استفاده از سرنگ یا انسولین نیازمندید، باید مجوز و مدارک پزشکی معتبر را به کارکنان ایرلاین خود ارائه دهید. در غیر این صورت، وسایل دارویی مورد نظر ممکن است از بار شما حذف شوند.
اگر به خارج از کشور سفر میکنید. بهتر است از قوانین پرواز و فرودگاهی کشور مقصد کاملا آگاه باشید. زیرا به همراه داشتن برخی از اقلام دارویی در گروهی از کشورها ممنوع است.
رعایت قوانین پرواز، زمانی که با کودکتان سفر میکنید، امنیت و آسودگی کودک شما را تضمین میکند. از مهمترین قوانین سفر هوایی کودکان و نوزادان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
حداقل سن کودکان برای سفرهای هوایی در ایرلاینهای مختلف یکسان نیست، امّا به طور کلی کودکانی که یک تا دو هفته از زمان تولدشان میگذرد، میتوانند سوار هواپیما شوند.
کودکان نارِس یا نوزادانی که کمتر از یک تا دو هفته از زمان تولدشان میگذرد، برای سفر هوایی نیازمند مجوز پزشک هستند. این مجوزهای پزشکی برای پروازهای داخلی 48 ساعت و برای پروازهای خارجی 72 ساعت اعتبار دارند.
در دوران کرونا، کودکان زیر دوسال نیازی به ماسک زدن در هواپیما ندارند ولی اگر بالای دو سال باشند، باید ماسک بزنند.
بچههای زیر دو سال طفل هستند و نیازی ندارید برای آنها بلیط تهیه کنید. اما ممکن است بعضی ایرلاینها 10 درصد از هزینه بلیط را از شما بگیرند.
بهتر است یک مدرک برای سن کودک به همراه داشته باشید؛ شناسنامه یکی از مناسبترین گزینهها است.
بر اساس قوانین پرواز، هر طفل میتواند حداکثر 10 کیلوگرم بار به همراه داشته باشد.
اگر سن فرزندان بین 2 تا 12 سال باشد، تحت عنوان کودک شناخته شده و باید در صندلیهای جداگانه بنشیند. هزینهای که والدین کودک در پروازهای داخلی باید بپردازند، معمولا 50 درصد قیمت بلیط است. در پروازهای خارجی هم باید 75 درصد از هزینه بلیط پرداخت شود. حداکثر وزن بار این کودکان هم 30 کیلوگرم است.
اگر یک بزرگسال دو طفل (نوزاد) را به همراه خود داشته باشد، باید یک صندلی کودک (50 درصد هزینه) رزرو کند.
کودکان 5 تا 12 ساله میتوانند بدون داشتن همراه با هواپیما سفر کنند و برای انجام این کار والدین آنها باید فرم رضایت پر کنند.
افراد بیمار و کم توان قبل از هرچیز باید قوانین مربوط به حمل دارو در ایرلاین مورد نظر خود را به دقت مطالعه کنند. همچنین اگر پرواز آنها خارجی است، در مورد ممنوع بودن برخی از داروها در خارج از کشور هم باید اطلاعات قابل اعتمادی کسب کنند.
بهتر است شرایط و بیماری خود را یک روز قبل با مسئولین خط هوایی مورد نظر در میان بگذارید. افراد معلول بهتر است کمی زودتر از سایر مسافران در فرودگاه حاضر شوند تا کارهای خود را سریعتر انجام دهند.
اگر فردی از ویلچر استفاده میکند، باید شرایط خود را از 48 ساعت قبلتر با مسئولین خط هوایی مورد نظر خود در میان بگذارد تا از خدمات ویژه استفاده کند. طبق مقررات و قوانین پرواز، افراد زیر باید نسبت به مجوز پرواز از پزشک اقدام کنند:
اندازه و وزن استاندارد بار مسافران در خطوط هوایی مختلف، متفاوت است و نوع کابین و هواپیمایی که با آن مسافرت میکنید هم در این موضوع تأثیر میگذارد؛ اما اگر بخواهیم وزن و اندازه بار مسافران را به طور کلی بیان کنیم، بار مسافران باید حداکثر 56 سانتیمتر طول، 45 سانتیمتر عرض و 25 سانتیمتر عمق داشته باشد.
محدودیت وزن بار و کیف حمل شده توسط مسافران در کابین هواپیما هم از 5 یا 7 کیلوگرم شروع میشود.
وزن چمدان و سایر وسایل هم محدودیتهای خودش را دارد. اگر در مسافرت هوایی خود از خطوط هوایی مختلفی استفاده میکنید، باید قوانین پرواز مربوط به هر یک را در وبسایت رسمی آنها بررسی کنید ای مستقیما با آنها تماس بگیرید.
به طور کلی میانگین وزن استاندارد چمدان و بار مسافران در سفرهای هوایی از حدود 20 تا 50 کیلوگرم متفاوت است. اگر یک مسافر بخواهد بار بیشتری را به مقصد ببرد، باید هزینههای مربوط به اضافه بار را بپردازد.
به طور کلی اشیایی که حمل آنها در هواپیما ممنوع است به سه دسته تقسیم میشوند:
اشیاء ممنوع در کابین هواپیما، مانند: انواع چاقو و اشیاء نوک تیز، لوازم ورزشی، ابزارآلات و وسایل دفاع شخصی.
اشیاء ممنوع در بار، مانند: مواد غذایی فاسد شدنی و اسیدی، تعداد بالای باتری، سیگار الکترونیک.
اشیاء ممنوع در کابین و بار، مانند: مواد محترقه، سلاح گرم، کلر، کود، اسپری رنگ، مواد آزمایشگاهی و عفونی.
هنگام بستن بار و ارائه آن در گیت بازرسی به نکات زیر توجه کنید:
تمام اشیاء تیز اعم از انواع چاقو با هر جنس و ابعادی، ابزار برش و برخی از وسایل ورزشی باید قبل از بستهبندی بررسی شوند. این اشیاء را تحت هیچ شرایطی نباید به داخل کابین هواپیما ببرید. این اشیاء پس از بررسی به کابین هواپیما منتقل میشوند.
قوانین حمل سلاح گرم و تفنگهای شکاری، به شرایط افراد و مقررات فرودگاه و کشور مقصد بستگی دارد. اما به طور کلی در صورت داشتن مجوز، باید قبل از به همراه داشتن این موارد، مسئولین مربوط را در جریان قرار دهید.
برخی از لوازم ورزشی مثل سلاح هنرهای رزمی، چوب بیسبال، تیر و کمان و غیره، از وسایل ممنوع در کابین هواپیما هستند. این وسایل در قسمت بار هواپیما قرار میگیرند.
ورود وسایل پرواز کنترلی و انواع پهباد و کواد کوپتر به ایران نیازمند مجوز است، در غیر این صورت نمیتوانید آنها را وارد کشور کنید.
ورود و خروج طلا و زیورآلات از طریق پروازهای هوایی به فرودگاههای ایران هم ممکن است شامل محدودیتهای گوناگونی باشد. بهتر است قبل از سفر در مورد جزئیات آن اطلاعات مورد نظر را کسب کنید.
به همراه داشتن وسایل آرایشی بهداشتی همچون انواع کرم و پودر اسپری، عطر، ادکلن و ... به کابین هواپیما از طریق کیف دستی ممنوع است. بهتر است این موارد را در چمدان خود و در قسمت بارها قرار دهید.
آیین نامه امنیتی پرواز، محدودیتهایی را برای حمل مایعات و انواع پودر، ژل و اسپری تعیین کرده است.
همواره تعداد کشورهایی که از قوانین وضع شده در سازمان هوانوردی بینالمللی پیروی میکنند، رو به افزایش است.
محدودیت فعلی برای حمل مایعات، اسپریها، انواع ژل و پودر در هواپیما 100 میلیلیتر یا میزانی معادل آن است.
این مواد باید در یک ظرف پلاستیکی شفاف با ظرفیت 1 لیتر قرار داده شوند. هر مسافر مجاز به حمل یک ظرف است.
هنگام بازرسی باید این ظرف پلاستیکی را به صورت جداگانه به مأمورین مربوطه نشان دهید. انواع داروها، شیر و غذای کودکان و مکملهای رژیم غذایی از این قانون مستثنی هستند.